Street food

Pav Bhaji

Kategori: Allmänt

Pav Bhaji

 

En vegetarisk Indisk rätt. Hög smak, enkla (billiga) råvaror. Vad mer kan man begära av bra vegetarisk vardagsmat.

Det här behöver du:

Garam Masala

 

2            msk                malen spiskummin

2            msk                malen koriander

2            msk                malen gurkmeja

2            msk                malen ingefära

2            msk                malen kanel

2            msk                malen kardemumma

1            krm                malen kryddnejlika

 

Kör alla kryddorna i en kryddmixer. Banda därefter altt. Personligen gillar jag att mortla kryddorna. Det kanske inte blir bättre men jag gillar känslan då lukterna frigörs från kryddorna och skapar en komplexitet som underlättar matlagandet.

Naan bröd

 

50          g                     Jäst

3            dl                    vatten (fingervarmt)

8            dl                    vetemjöl

1            tsk                  salt

2            msk                olja

2            tsk                  honung

1            st                    ägg

 

1.     Smula ner  färsk jäst i fingervarmt vatten.

2.     Tillsätt nästan allt mjöl (spara ca 2 dl), salt, olja, ägg, honung eller socker och knåda ihop till en mjuk och smidig deg. Tillsätt ev. extra mjöl mot slutet så degen släpper från kanterna.

3.     Låt degen till naan-bröden jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter till en timme).

4.     Stjälp upp degen till naan-bröden på bakbord och dela till 8 delar. Knåda varje bit någon halv minut och rulla ihop varje degbit till en bulle.

5.     Kavla eller platta ut bullarna till 3-4 mm tjocka tjocka rundlar ca 15-20 cm i diameter.

6.     Detta kan du göra efter hand som du gräddar naan-bröden om du gräddar i stekpanna.

7.     Värm en stekpanna på max värme eller sätt på ugnen på 250 grader.

8.     Baka bröden i ca 3-4 minuter på varje sida i stekpanna

 

Fyllningen

3            st                    Potatisar (Kokta)

2            dl                    Blomkålsbuketter (mosbara)

5            cm                  Ingefära (Riven)

1            msk                Garam masala

1            msk                Spiskummin

6            klyftor            Vitlök (finhackade, krossade)

3            dl                    Vatten

75          g                     Smör

3            st                    Tomater (grovhackade)

50          g                     Brytbönor ( skurna i cm stora bitar)

2            st                    Gula lökar (finhackas och blandas råa i den färdiga rätten)

2            dl                    Koriander (grovt hackad)

                                      Salt och svartpeppar (efter smak)

Så här gör du:

1.     Koka potatisen och blomkålen så att de kan mosas.

2.     Fräs vitlök, ingefära, garam masala och spiskummin i smör, häll på vatten

3.     Blanda i tomaterna, de mosade grönsakerna och de råa bönorna.

4.     Låt sjuda i några minuter, smaka av med salt och ev. peppar.

5.     Tillsätt hackad lök och lite färsk koriander till varje portion.

6.     Servera tillsammans med naan bröd som du steker i olja några minuter.

Cuban Spice Rub

Kategori: Allmänt

Cuba Spice Rub (Kryddblanding)

 

Det här behöver du:

3       msk     Chilipulver

1/2   msk     Hel Spiskummin

1/2   msk     Hela Svartpepparkorn

1/2   msk     Farinsocker

1/2   tsk       Gult Senapsfrö

1/2   tsk       Korianderfrö

1/2   tsk       Hela Kryddnejlikor

1/2   tsk       Chiliflakes

1/2   tsk       Ingefära

1/2   tsk       Kanel

1/2   tsk       Salt

 

Så här gör du:

 

Mixa alla kryddor i en elekrisk kvarn.. Det går naturligtvis bättre om du mortlar kryddorna . En skön känsla kommer infinna sig i själva mortlandet, då smakerna i kryddorna som man frigör kommer att bidra till en ökad förståelse i hur smaken på rätten presenteras för en eventuell gäst. Eller om du bara vill mumsa i dig alla fantastiska smaker själv i en grillad köttbit. För det är här kryddblandingen kommer till sin rätta. 

Räktaco

Kategori: Allmänt

Räktaco med lime, koriander och vitlök

 
 

Allt blir bättre med Taco sägs det.  Hur vida det är sant eller ej låter jag vara osagt. Att det är grymt gott är däremot något jag kan garantera er.

 

Brödet

 

9 dl               Vetemjöl

1,2 dl            Matolja

2,4 dl            Vatten

1 tsk             Salt

 

1.                            Kör degen i en hushållsassistent. Blanda alla ingredienser utom vattnet och kör i ett par minuter på låg hastighet.

2.                            Tillsätt vattnet och blanda ytterligare en minut så att du får en slät deg.

3.                            Flytta degen till ett ”bakbord” Täck degen med en fuktig handduk och låt stå i 10 minuter.

4.                            Dela och rulla degen i golfbollsstora bitar. Låt alla bitarna vila under den fuktiga handduken.

5.                            Baka ut ”bollarna” till ca 12 cm stora rundlar. Här behöver du mjöla ytorna så att degen inte fastnar.

6.                            Värm två stekpannor. En panna ska stå på medelvärme och den andra pannan ska vara het. Börja med att steka brödet 15 sek i den medelheta pannan. Flytta därefter över brödet till den heta pannan och låt det steka ca 30 sek på varje sida. Vänd brödet var 10.e sek.

7.                            Förvara brödet varmt (under en handduk vid sidan om spisen) tills det är redo att ätas.

 

Såsen

 

½ dl              Rapsolja

½ dl              Vatten

1 dl               Vårlök

1 dl               Koriander

2 st               Vitlöksklyftor

½ tsk            Salt

2 st               Saft av lime

1 dl               Grekisk matlagningsyoghurt

 

1.                            Lägg alla ingredienser i en mixer och kör till såsen är slät. Det tar ett par minuter.

 

Kryddblandningen till räkorna

 

300 g            Skalade räkor

2 tsk             Chillipulver

2 tsk             Spiskummin

½ tsk            Lökpulver

½ tsk            Vitlökspulver

¼ tsk            Cayennepeppar

1 tsk             Salt

 

1.                            Blanda de skalade räkorna med kryddblandningen i en bunke. Rör om så att alla räkor är täckta av kryddblandningen.

2.                            Låt stå i 10 min innan de steks.

 

Salladen

 

½ l                Sommarvitkål eller spetskål.

2 dl               Av såsen

 

1.                            Blanda försiktigt såsen med salladen och ställ åt sidan.

 

Avsluta din taco

 

2 st               Limefrukter

4 st               Avocados

1 dl               Cotjia ost

 

1.     Stek de kryddade räkorna i lite matola. Se till att pannan är riktigt het stek i 30 sek. Lägg upp på hushållspapper så fettet absorberas.

2.     Mosa ½  avocado i botten på din taco,

3.     Lägg på salladen

4.     Lägg på räkorna

5.     Smulad Cotjia ost

6.     Limeklyftor

7.     X-tra sås

Streetfood Khao Soi

Kategori: Allmänt

Khao Soi

 

 

Det här behöver du:

 

Pasta

 

4 st               New Mexico  chillis, urkärnade.

2 st               Schalottenlökar , delade på hälften.

8 st               Vitlöksklyftor

20 cm           Ingefära, skalad och skivad

½ dl              Hackade korianderstjälkar

1 msk           Koriander, malen

1 msk           Gurkmeja, malen

1 tsk             Curryblandning, neutral

 

Soppa

 

2 msk           Rapsolja

8 dl               Kokosmjölk

½ L               Kycklingfond

600 g            Kycklinglår

450 g            Äggnudlar, kinesiska

3 msk           Fisksås, nam pla

1 msk           Palmsocker

                      Salt

Garnityr

 

Röd lök, skivad

Mungbönsgroddar

Koriander

Schalottenlök, stekt

Chilli olja

Lime klyftor

 

Så här gör du:

 

1.                            Kärna ur chillifrukterna och mixa dessa med Schalottenlök, vitlök,      ingefära,                 koriander, gurkmeja och curry. Tillsätt vatten om pastan blir för tjock.

2.                            Värm olja på medelvärme i en kastrull. Tillsätt pastan, rör med träslev kontinuerligt tills pastan fått en ljusbrun färg. Det brukar ta ca 5 minuter.

3.                            Tillsätt kokosmjölk och kycklingbuljong. Låt koka upp. Tillsätt kyckling.

4.                            Sänk värmen och koka tills kycklingen är genomkokt och enkel att riva.

5.                            Koka nudlarna.

6.                            Fördela kyckling och nudlar i tallrikarna toppa med garnityret.

Norrländskt godis

Kategori: Allmänt

Halstrad fjällröding med löjromspotatis
 
 
Det här behöver du:
 
12 st     Små potatisar
1 st       Schlottenlök, finhackad
2 dl       Vitt vin
1 dl       Grönsaksbuljong
1 dl       Grädde
100 g    Smör, skurna i mindre kuber
1 tsk     Dijonsenap
1 krm    Salt
2 krm    Vitpeppar
 
 
600 g     Fjällröding
2 msk    Smör
2 krm     Salt
1 krm     Vitpeppar
 
Garnityr
 
1 knp    Salladslök, skivad
             Hyvlad pepparrot
             Dillkvistar
60 g      Löjrom
 
Så här gör du:
 
1. Börja med att koka potatisen i lättsaltat vatten, Det tar ca en kvart för potatisen att bli klar.
2. Fräs schalottenlöken och slå därefter på det vita vinet och grönsaksbuljongen. Sjud i 5 minuter.
3. Tillsätt grädde och fortsätt sjuda i ytterligare 5 minuter. Ta av kastrullen från spisen och vispa ner smöret , lite i taget, smaksätt med senap, salt och peppar. Du har nu gjort en Burre blanc sås
4.  Stek rödingen med skinnsidan ner i smör. Stek på mellanvärme så att skinnet blir krispigt. Det räcker om fisken steks på en sida för att bli klar.
5. Häll såsen över den varma potatisen. Toppa rätten med salladslök, pepparrot, dill och löjrom.
 
 

Clam Chowder

Kategori: Allmänt

 
En traditionell rätt som kan fås på de flesta restauranger i New England. Det här receptet är väldigt traditionellt.Späcket går att byta ut mot rökt sidfläsk eller bacon men då tappar man mycket av mustigheten som som jag tycker är lite av grejen med en bra chowder.
 
Det här behöver du
 
35 st    Blåmusslor
95 g     Späck
50 g     Gul lök
150 g   Tomatconcassé
150 g   Rå potatis
1/2 l     Vatten
1 msk  Hackad kruspersilja
1 st     Timjankvist
1 st     Vitlöksklyfta
           Salt och vitpeppar efter smak
 
Så här gör du
 
1. Koka musslorna i vattnet tills de öppnar sig. det brukar ta ett par minuter. Lyft dem ur vattnet och plocka dem ur skalen. Spar vattnet som musslorna kokats i det kommer utgöra själva grunden för chowdern.
2. Skär specket i små tärningar och låt dem smälta i en kastrull på låg värme. Tillsätt den hackade löken och den krossade vitlöken. Låt det hela fräsa ett par minuter eller tills löken blivit mjuk och genomskinlig.
3. Tillsätt tomatconcassén, timjankvisten och potatisen, skuren i cm stora tärningar. Slå på vattnet som musslorna kokade i och låt det hela koka tills potatisen är genomkokt och mjuk, tar ca 20 min.
4. Lägg i musslorna och den hackade persiljan. Chowdern är klar att serveras.
5. För att få soppan lite simmigare kan man lägga i några crackers som får koka med sista minuten