Street food

Rogan Josh

Kategori: Allmänt

 

 

Rogan Josh har fått sitt namn efter den mättade röda färgen. Den kommer av de mängder av malda röda pepparfrukter som ingår i rätten.

Den som vill behålla den vackra röda färgen med inte ha så stark/het smak, kan ersätta en del av pepparfrukterna med röd paprika.

Det finns en mängd olika recept på Rogan Josh. Det här receptet är antagligen ett av de enklare att laga.

Rogan Josh serveras oftast med indiskt naan bröd eller ris. Rätter med gröna bönor eller äggplanta passar bra som tillbehör.

 

 

Det här behöver du:

 

900 g                  Benfritt lammstek, skuren i 2 ½ cm stora kuber

4 st.                      Gula lökar, medelstora, finhackade

8 st.                      Vitlöksklyftor, krossade

5 cm                    Ingefära, finhackad

6 msk                 Yoghurt, naturell

3 dl                       Vatten

1 ½ dl                Rapsolja

 

Kryddblandning

 

10 st.                   Kardemummakapslar

2 st.                      Lagerblad

6 st.                      Kryddnejlikor

10 st.                   Svartpepparkorn

2 ½ cm              Kanelstång

1 tsk                    Koriander, mald

2 tsk                    Spiskummin

4 tsk                    Paprikapulver

2 st.                      Röda chilifrukter, torkade

2 tsk                    Salt

½ tsk                  Garam Masala

 

Garam Masala

 

1 msk                 Kardemummafrön

5 cm                    Kanelstång

1 tsk                    Spiskummin

1 tsk                    Kryddnejlikor

1 tsk                    Svartpeppar

¼                           Normalstor muskotnöt

 

Så här gör du:

 

Börja med att mixa kryddblandningen i en kryddmixer eller en i en mortel. Värm oljan i en stor kastrull. Bryn köttet, ta ur det ur pannan och lägg det åt sidan.

Tillsätt kryddblandningen och låt den ”svettas” i ca: 1 minut. Lägg därefter i löken och låt det hela steka i 5 minuter.

Lägg i det brynta köttet. Tillsätt yoghurten skedvis, varje sked yoghurt skall absorberas upp av köttet innan nästa sked tillsätts..

När all yoghurt har absorberats och köttet fått koka i 4-5 minuter då tillsätter ni vattnet.

Lägg på ett lock och sänk värmen till 2 (1-10) på spisen. Låt det hela koka i 1 ½ timme. Efter 1 timme tar ni av locket, höjer värmen och låter på så vis överflödig vätska koka bort.

Strö över och blanda runt Garam Masala strax innan maten skall serveras.

 

 

 

 

 

Currysoppa med linser

Kategori: Allmänt

Curry behöver inte alltid vara stark utan huvudsaken är att den är aromatisk, och den här soppan tar fasta på det. Jag använder i stort sett aldrig färdigköpta curryblandningar utan väljer ut kryddor beroende på vilka övriga ingredienser jag använder i just den rätten, och här blev det framför allt sådana som passar fint tillsammans med rotfrukter. I största möjliga mån använder jag hela kryddor som är mycket mer aromatiska än malda.

 


Det här behöver du:

 

1 st. Gul lök, finhackad

1 st. Morot, ½ cm stora bitar

1 st. Vitlöksklyfta, krossad

1 st. Stjälk blekselleri, skivad i cm stora skivor

2 st. Tomater, skållad, skalade och grovhackade

1 dl Röda linser

1 msk        Citronsaft

1 l  Grönsaksbuljong

2 msk           Rapsolja

2 msk           Skirat smör

 

Kryddblandning

 

2 msk Koriander

21/2 cm Kanel

3 st. Kryddnejlikor

1/2 msk Spiskummin

1/2 msk Kardemumma

1/2 tsk Svartpeppar

0,5 tsk Torkad chili

1/2 tsk      Ingefära

2 tsk Gurkmeja

 

Garnering

 

Strimlad bladpersilja

Citronzest

 

Så här gör du:

 

Börja med att mortla eller kör kryddblandningen slät i en kryddmixer.

Fräs lök, morot, blekselleri och vitlök i smör och oljeblandningen tills de blir mjuka. De får inte ta färg. Det hela tar ca: 5 minuter.

Tillsätt kryddblandningen och låt den fräsa med i någon minut.

Tillsätt tomat, citronsaft, grönsaksbuljong och linser.

Låt soppan koka under lock i ca: 20 minuter eller tills det att linserna har blivit mjuka.

Smaka av med salt. Garnera med persilja och citronzest.

Kefta Tagine Bil Beid

Kategori: Allmänt

 

 

Det här är en Marockansk rätt som både lagas och serveras ur en taijin. Som enda tillbehör till den här rätten serverar vi bröd för att på så vis få i oss det mesta av den goda och kryddintensiva såsen.

 

 

Det här behöver du:

500 g                   Lammfärs, går utmärkt att ersätta med ex. nöt el kalvfärs.

1 st                      Gul lök, finhackad

2 st                      Vitlöksklyftor, krossade

2 msk                   Matolja

4 st                      Ägg

 

Kryddblandning.

1 tsk                      Koriander

½ tsk                      Cayennepeppar

½ tsk                      Torkad riven ingefära

1 tsk                      Rostad kummin, stek 1 minut i het panna.

1 tsk                       Paprikapulver, medium het.

2 tsk                      Salt

 

Sås

2 msk                      Matolja

1 st                      Gul lök, finhackad

2 st                      Vitlöksklyftor, krossade

2 tsk                      Spiskummin

½ tsk                      Kanel, mald

1 tsk                      Paprikapulver, mild

800 g                      Krossade tomater

2 tsk                      Harissa

4 msk                      Gräslök

Salt                                            Jag använde ½ tsk

Socker                                            Jag använde 2 tsk

Rödvinsvinäger                      Jag använde 2 tsk

 

Så här gör du:

 

Börja med att blanda färsen med lök, vitlök, matolja och kryddblandningen.

Ställ färsen i kylen.

 

Värm matoljan, fräs lök och vitlök. Tillsätt de torra kryddorna låt dessa steka med i en minut så de eteriska oljorna i kryddorna hinner utvecklas. Tillsätt tomater och koka med lock i 1,5 timme på låg värme (effekt 2 på en skala 1-10).

 

Rulla ”köttbullar” ca: 20 g styck av färsen. Lägg dessa samt gräslöken i såsen efter ca: 1 timmes kokning. Smaka av med salt, socker och vinäger.

Goan Beef Curry

Kategori: Allmänt

 

 

 

Det här behöver du:

 

Kryddblandning

 

8 st                      Kapslar kardemumma

10 cm                      Kanel

8 st                      Nejlikor

3 tsk                      Korianderfrö

3 tsk                      Kumminfrö

1 tsk                      Fänkålsfrö

½ tsk                      Bockhornsklöver

½ tsk                      Svartpeppar

½ tsk                      Gurkmeja

2 tsk                      Chili, krossad och torkad

 

Övriga ingredienser

 

125 ml                  Skirat smör el. matolja

2 st                      Gula lökar, finhackade

6 st                      Vitlöksklyftor, krossade

10 cm                   Ingefära, riven

1 kg                     Högrev, funkar även med fransyska men kan bli lite torrt. Skär i två cm stora kuber.

3 dl                      Kokoksmjölk

 

Så här gör du:

 

Mortla el. mixa ingredienserna i kryddblandningen.

Fräs lök, vitlök och ingefära i det skirade smöret el. matoljan. Löken ska bli mjuk.

Tillsätt kryddblandningen. Låt även den fräsa i ett par minuter. Så länge att de eteriska oljorna i kryddblandningen hinner utvecklas.

Tillsätt köttet. Rör om och låt steka i ett par minuter. Tillsätt kokosmjölken och låt allt kloka med lock på låg värme (effekt 2 på spis som har skalan 1-10) i 1,5 timme.

Smaka av med salt och ev. 1 köttbuljongtärning (beror på köttets kvalité).

Kyckling Vindaloo

Kategori: Allmänt

 

Kyckling Vindaloo är ökänd för att vara en het och kryddstark maträtt. Rätten skapades av Portugiser i Goa, som för 450 år sedan var huvudstad i Portugisiska Indien . Det portugisiska namnet på en rätt som innehöll kryddblandnig, vinäger och vitlök är just pollo em vinha de alhos (Vindaloo).

 

Här följer mitt förslag på en Kyckling Vindaloo som jag åt den i Paddington i helgen.

 

 

Det här behöver du:

 

1 kg                      Kycklinglår, urbenat.

 

Kryddblandning

 

6 st                      Gröna kardemummakapslar

3 st                      Chilifrukter, torkade

10 cm                      Kanel

1 tsk                      Svartpeppar

1 tsk                      Kryddnejlika

1 tsk                      Kummin

½ tsk                      Koriander

½ tsk                      Gurkmeja

¼ tsk                      Fänkålsfrön

 

80 ml                      Röd vinäger

1 msk                      Balsamvinäger

80 ml                      Matolja

2 st                      Gula lökar, tunt skivade

10 st                      Vitlöksklyftor, krossade och skivade

5 cm                      Ingefära, tunt skivad

3 st                      Tomater, skållade och skalade

1 tsk                      Muscavadosocker eller farinsocker

 

 

Börja med att göra kryddblandningen. Mixa eller mortla alla ingredienserna.

Skär kycklingen i 2 cm stora bitar. Blanda med kryddblandningen och vinägern. Låt blandningen så i kyl ca: tre timmar innan den används. Den kan även utan problem stå och smaka till sig över natten.

 

Värm oljan i en tjockbottnad kastrull. Stek löken tillsammans med sockret tills löken har fått en mörk färg och är på gång att karameliseras. Sänk värmen och blanda ner vitlök och ingefära. Dessa båda ingredienser får inte ta färg. Fräs bara ett par minuter.

 

Tillsätt därefter kycklingen och vindalookryddblandningen som den legat i. Blanda runt alla ingredienser och låt steka i ett par minuter. Slå på vattnet, lägg på locket och låt det hela koka på låg värme i ca: 1,5 timme. Smaka av med lite salt och eventuellt en kycklingbuljongstärning. Det beror på vilken kvalité vi lyckas få på kycklinglåren vi använder. Servera med Basmatiris och nanbrör om ork finns att baka dessa.

 

 

 

 

Biff Rydberg "classic"

Kategori: Allmänt

 

Kan man döpa en maträtt efter ett hotell? Tydligen går det alldeles utmärkt

Det sägs att rätten skapades av den franske hotelldirektören Jean-FrancoisRègis Cardier, (morfar till den svenske designern Carl Malmsten) kring 1860. Rätten skapades troligtvis till Abraham Rydbers ära. Han var en rik grosshandlare som testamenterat en summa pengar till Stockholms grosshandlarförening. Den ursprungliga tanken var att man skulle uppföra ett Hôtel-de-ville dvs ett statshus. Och inte ett hotell. Nu blev det ett hotell och om missförståndet berodde på dåliga språkkunskaper eller en stark vilja att få till stånd ett vattenhål på Gustav Adolfs torg. Det kan vi bara spekulera i.

Hotellet revs 1914 för att lämna plats åt skandinaviska banken. Hotell Rydbers entréportal finns idag vid Millesgårdens gamla entré.

 

Biff Rydberg ”Classic”

   

Det här behöver du:

½ kg              Oxfilé, gärna från huvud eller spets.

1 st                Gul lök, finhackad

6 st                Medelstora råa skalade potatisar ½ cm stora tärningar

1 msk             Hackad persilja

2 msk             Smör

                      Worchestersås

                      Salt

 Så här gör du:

Skär oxfilén i cm stora tärningar. Stek potatisen i smör på medelhög värme (6-7 på spisen) tills den blivit mjuk inuti och lätt brynt utanpå.

Lägg mot slutet av stekningen i den finhackade löken. Låt löken steka med några minuter.

Salta köttet. Bryn hastigt så köttet får färg men behåller sin rosa kärna. (rosa inuti). Lägg upp på varma tallrikar. Potatis på ena sidan och kött på den andra. Strö över den hackade persiljan och avsluta med ett par stänk worchestersås

 Att servera ägg till en Biff a la Rydberg är trams och tokerier. Vill man absolut ha ett ägg med i sin rätt gör man nog bäst i att laga en pytt i panna.

 

 

Chimichurri

Kategori: Allmänt

Den här sydamerikanska grillsåsen omges av ett antal oklara teorier om hur den kom till. En teori är att såsen kommer från en Irländsk soldat som hette Jimmi McCurry som stred i Argentina för landets självständighet. Hans namn var svårt att uttala för Argentinarna. Det ledde med tiden att namnet förvanskades till namnet på den sås som vi använder idag. Vissa källor menar att såsens namn ändrades för att ära Jimmi.

 

Det finns ett antal teorier om såsens ursprung som florera. Gemensamt för alla är att de innehåller en engelskspråkig kolonisatör/soldat och en förvanskning av namnet av Argentinarna

 

De här är en perfekt kall grillsås en ljummen sommarkväll. Styrkan i chilifrukten kombinerat med den fruktiga syrligheten med limen gör att den här såsen passar perfekt till kyckling eller som kryddning i en rostad potatisrätt.

 

Det här behöver du:

1 st                Lime

2 st                Schalottenlökar

2 st                Vitlöksklyftor

1 st                Chilifrukt (spansk peppar)   

1 dl                Vitvinsvinäger                                                                 

2 dl                Olivolja

1 tsk              Salt

1 dl                Färsk oregano

1 dl                Färsk Koriander

2 dl                Färsk bladpersilja

Så här gör du:

Riv zesten av limefrukten och pressa ur saften.

Finhacka lök, vitlök och chili

Blanda med zest, limesaft, vinäger, olja och salt

Finhacka de färska örterna och blanda med övriga ingredienser.

Låt stå i kyl en timme innan den skall användas.

 

 

Historien om Biff Lindström

Kategori: Allmänt







Det här är en svensk klassiker som fortfarande återfinns på de flesta lunchmenyer runt i landet.

Rättens ingredienser består ännu idag av nötfärs som blandats med äggulor, tärnade rödbetor, kapris, finhackad lök, saltgurka och tärnad potatis.

Det florerar ett antal teorier om hur rätten kom till och hur den fick sitt namn.

Teori nummer ett är att rätten fått sitt namn av Maria Kristina Lindström (1814-1869). Maria öppnade ett kafé 1834 som gick fick smeknamnet tysta Marie på grund av det lågmälda och diskreta sätt Maria skötte kaféet på. Det sägs att i lokalen som var en kombination av kafé och delikatessbutik såldes det nötfärsbiffar som anses vara förebilden för biff lindström.

Svagheten med den här teorin är att man inte funnit belägg för att Maria skulle ha drivit både kafé och delikatessbutik. Att tysta Maria var ett känt kafé i sin samtid bekräftas av att Claës Lundin i sin bok nya Stockholm från 1890 nämner kaféet men gör ingen koppling till delikatessbutik. Han använder även benämningen tysta Maria kaféer som var kaféer med bra sortiment, bra betjäning och tysta, ordentliga kunder.

Så! Ursprunget till Biff Lindström får vi nog i ärlighetens namn söka på annat håll.

Teori nummer två tar oss till Kalmar och sägs att Biff Lindström har ryskt ursprung. En teori som börjar med att kapten Henrik Lindström som var född och uppvuxen i S: t Petersburg (1831- 1910) introducerade rätten på hotell Witt i Kalmar 1862. Det ska ha gått till så att han kom till hotellet med några goda vänner. Kapten Lindström ville låta sina vänner smaka en rysk rätt tillagad som han ätit den i S: t Petersburg. Till bordet beställde kapten in de ingredienser som behövdes för att tillaga biffen. Vid bordet blandade därefter hans vänner en varsin biff efter kapten Lindströms anvisningar som därefter togs ut i köket där de stektes i smör. Det sägs att 4.e maj 1862 var det datum som Biff Lindstöm serverades i Sverige.

En händelse som talar för denna teori är att Kapten Lindstöms barnbarn, Rut Hellsten, berättade i Dagens Nyheter torsdagen den 19.e november 1970hur hon lagat Biff Lindström enligt sin morfars instruktioner. Den här teorin håller jag för ganska trolig då det bland annat finns råvaror i rätten, rödbetor, saltgurka och kapris, som på den tiden var typiskt ryska.

Det finns även en tredje och fjärde teori som säger att rätten är uppkallad efter skådespelaren och komikern Karl Gustav Lindström (1818-1893) verksam bland annat på södra teatern i Stockholm. Ytterligare information om detta påstående går inte att finna. Det verkar endast som att det är efternamnet på skådespelaren som ger oss kopplingen till maträtten.

Ytterligare en kandidat som har upplåtit sitt namn sägs vara källarmästare Lindström (1833-1910)  på den gyllene freden i Stockholm. Att han finns med i diskussionen beror troligtvis mer på att han arbetade inom restaurang under de år Biff Lindström skapades.

Avslutningsvis sägs redaktören för Nya Dagligt Allehanda, Karl Adam Lindström (1816-1885) vara upphovsmannen bakom rätten. Historien säger att han var ordinerad råbiff till lunch men hade svårt för det råa köttet. Redaktör Lindström som för tillfället befann sig på operakällaren i Stockholm rörde ihop ingredienserna och överlämnade till dåtidens källarmästare för tillagning i köket. Ett årtal när detta ska ha skett har inte gått att få fram men därmed inte sagt att historien har en viss verklighetsbakgrund

Personligen håller jag teori nummer två dvs. att det var Kapten Henrik Lindström som introducerade rätten i Sverige men riktigt säker kan man inte vara.

 

Här följer ett traditionellt recept på rätten.

Det här behöver du:

400 g             Nötfärs

1 st                Gul lök, finhackad

1½ dl             Inlagda rödbetor, hackade

2 msk             ättiksgurka, hackad

1 msk             kapris

1 tsk              Salt

2 krm             Svartpeppar

2 st                Äggulor

                      Smör att steka i

 

Så här gör du:

 

Blanda alla ingredienserna till biffen. Forma till 8 biffar och stek i smör. Servera med stekt potatis

 

Moderna tillbehör till rätten är riven pepparrot och dijonsenap.

Rårörda lingon

Kategori: Allmänt

Egentligen är det här ett recept som kommer bäst till användning under hösten då lingonen är mogna att plockas och förädlas i olika former. Själv har vi plockat lingon i frysen vilket går utmärkt att göra om man plockade lite för mycket i höstas.





Det här behöver du:

1 kg lingon
7 dl  strösocker

Så här gör du:

Rensa och skölj lingonen. lägg dem i en stor bunke. Tillsätt socker och låt stå i kyl, exempelvis, över natten. Det här gör man för att sockret skall smälta.
Dagen efter rör ni om lingonen så att sockret fördelas jämt. Lägg i burkar och förvara svalt.

Asian BBQ teriyaki chicken

Kategori: Allmänt

En enkel, snabb och god sommarrätt Funkar lika bra att tillaga på grillen som i stekpannan.




Det här behöver du:

   

500 g             kycklinglårfilé, delad

1 dl                Teriyakimarinad

1 msk             Sesamfrö

10 st              Grillpinnar

 

Teriyakimarinad

 

Det här behöver du:

 

½ dl               mirin (risvinäger)

½ dl               Japansk soja

1½ msk          sake

1 msk             Strösocker

Så här gör du 

Blanda alla ingredienser. Var noga med att kontrollera att sockret har lösts upp innan användning.

Sake hittar du på systembolaget. Mirin finns på de asiatiska hyllorna i affären. Bättre är att besöka en asiatisk affär du hittar troligen både bättre och billigare mirin där.

 



 

TILLAGNING

Lägg grillpinnarna i blöt ca 30 min. Dela filéerna på mitten. Trä upp med ett spett i varje sida. Marinera kycklingspetten minst 1 timme. Grilla spetten tills de fått fin färg. Garnera kycklingspetten

med sesamfrön mot slutet av grillningen.

 

Lite "rub" Till sommargrillningen

Kategori: Allmänt

En rub är en kryddblandning. Till skillnad från klassikern marinad så innehåller en rub bara torra ingrediensee. Kryddblandningen skall så att sägas maseras in i råvaran. (se engelskan rub it in)) Efter man har gjort detta så bör råvaran ligga och dra till sig minst 1 timme.
En tumregel är att det går åt ca: 2 msk rub till 1 kg kött. Tar vi det ytterligare ett steg så beräknar man att en portion bör ligga mellan 150g - 200g. Så tänk på detta då ni gör era kryddblandningar. Gör inte för mycket. Rub är en färskvara som kommer bäst till sin rätt om den görs vid varje grilltillfälle. Rub görs med fördel av torkade kryddor. De färska innehåller för mycket vätska.






Vitlöksrub

Det här behöver du:

1 tsk  finhackad vitlök
½ tsk chiliflingor
1 tsk  rosmarin
1 tsk  timjan 
1 tsk  dragon
1 tsk  salt

Så här gör du:

Blanda allt  och mortla eller mixa till grovkornig konsistens.


Kycklingrub

Det här behöver du:

1 krm  grovmalen svartpeppar
½ tsk  vitlök
1 tsk   muscavado- eller farinsocker
½ msk paprikapulver 
2 krm  cayennepeppar
1 tsk   dragon
½ tsk  spiskummin
½ tsk  salt

Så här gör du:

Blanda allt och mortla eller mixa till grovkornig konsistens.


Fläskkött

Det här behöver du:

1 tsk  rosmarin
1 tsk  salvia
1 tsk  ingefära
2 krm vitpeppar
½ tsk salt
½ tsk socker
½ tsk vitlökspulver

Så här gör du:

Blanda allt och mortla eller mixa till en slät konsistens.


Allaround

Det här behöver du:

2 msk  muscavado- eller farinsocker
1 tsk  flingsalt
2 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
1 krm svartpeppar
½ tsk lökpulver
½ tsk vitlökspulver
1 tsk oregano

Så här gör du:

Blanda allt och mortla elller mixa till en grovkornig konsistens.

Grillad abborre med ört- och kaprissås, stekt vitlökspotatis

Kategori: Allmänt

Det här är en, i mitt tycke, riktigt härlig sommarrätt. Snabb att tillaga. Om ni väljer att grilla abborren, tänk då på att använda ett halster samt att det går fort för fisken att bli klar. Gissningsvis 2 minuter.

 

Det här behöver du:

180 g abborre

2 g           Rapsolja

2 g           Smör

Salt

Vitpeppar

 

Ört- och kaprissås

75 g Creme fraiche

1 g            Persilja

1 g            Dill

1 g            Libbsticka

10 g          Kapris

Salt

Vitpeppar

 

Vitlökspotatis

150 g Potatis utan skal

3 g            Vitlök, krossad

2 g             Rapsolja

10 g           Bladpersilja, grovhackad

 

Så här gör du:

Krydda fisken gärna en timme innan du ska tillaga rätten.

 

Hacka örterna och blanda dessa, kaprisen och kryddorna med créme fraiche. Låt även den stå en timme att dra till sig innan servering

 

Blanda olja, vitlök och persilja i  en bunke. Tillsätt den skalade potatisen och rosta i ugn.

På 180 grader så tar det ca 20 minuter om potatisarna är medelstora

Ras el-hanout

Kategori: Allmänt

En god kryddblandning, vanlig i nordafrika. passar bra till grillad kyckling och lamm. Blandningen kan varieras i det oändliga. Öka eller minska mängden av vissa kryddor för att på så vis få en personlig touch på det hela.

Det här behöver du:
5 st Lagerblad
4 st Rosenknoppar
1 msk torkad timjan
1 msk  svartpepparkorn
1/2 tsk malen muskotblomma
1/2 msk riven muskotnöt
1 msk kryddnejlikor
1 msk korianderfrön
1 st kanelstång
1 tsk kardemumma
1 msk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk anisfrö
1 msk torkad chili
1 msk malen ingefära
Så här gör du:
Kör alla kryddor i en mixer eller jobba slät i en mortel.

Välkommen till min nya blogg!

Kategori: Allmänt