Street food

Räktaco

Kategori: Allmänt

Räktaco med lime, koriander och vitlök

 
 

Allt blir bättre med Taco sägs det.  Hur vida det är sant eller ej låter jag vara osagt. Att det är grymt gott är däremot något jag kan garantera er.

 

Brödet

 

9 dl               Vetemjöl

1,2 dl            Matolja

2,4 dl            Vatten

1 tsk             Salt

 

1.                            Kör degen i en hushållsassistent. Blanda alla ingredienser utom vattnet och kör i ett par minuter på låg hastighet.

2.                            Tillsätt vattnet och blanda ytterligare en minut så att du får en slät deg.

3.                            Flytta degen till ett ”bakbord” Täck degen med en fuktig handduk och låt stå i 10 minuter.

4.                            Dela och rulla degen i golfbollsstora bitar. Låt alla bitarna vila under den fuktiga handduken.

5.                            Baka ut ”bollarna” till ca 12 cm stora rundlar. Här behöver du mjöla ytorna så att degen inte fastnar.

6.                            Värm två stekpannor. En panna ska stå på medelvärme och den andra pannan ska vara het. Börja med att steka brödet 15 sek i den medelheta pannan. Flytta därefter över brödet till den heta pannan och låt det steka ca 30 sek på varje sida. Vänd brödet var 10.e sek.

7.                            Förvara brödet varmt (under en handduk vid sidan om spisen) tills det är redo att ätas.

 

Såsen

 

½ dl              Rapsolja

½ dl              Vatten

1 dl               Vårlök

1 dl               Koriander

2 st               Vitlöksklyftor

½ tsk            Salt

2 st               Saft av lime

1 dl               Grekisk matlagningsyoghurt

 

1.                            Lägg alla ingredienser i en mixer och kör till såsen är slät. Det tar ett par minuter.

 

Kryddblandningen till räkorna

 

300 g            Skalade räkor

2 tsk             Chillipulver

2 tsk             Spiskummin

½ tsk            Lökpulver

½ tsk            Vitlökspulver

¼ tsk            Cayennepeppar

1 tsk             Salt

 

1.                            Blanda de skalade räkorna med kryddblandningen i en bunke. Rör om så att alla räkor är täckta av kryddblandningen.

2.                            Låt stå i 10 min innan de steks.

 

Salladen

 

½ l                Sommarvitkål eller spetskål.

2 dl               Av såsen

 

1.                            Blanda försiktigt såsen med salladen och ställ åt sidan.

 

Avsluta din taco

 

2 st               Limefrukter

4 st               Avocados

1 dl               Cotjia ost

 

1.     Stek de kryddade räkorna i lite matola. Se till att pannan är riktigt het stek i 30 sek. Lägg upp på hushållspapper så fettet absorberas.

2.     Mosa ½  avocado i botten på din taco,

3.     Lägg på salladen

4.     Lägg på räkorna

5.     Smulad Cotjia ost

6.     Limeklyftor

7.     X-tra sås