Street food

Historien om Biff Lindström

Kategori: Allmänt







Det här är en svensk klassiker som fortfarande återfinns på de flesta lunchmenyer runt i landet.

Rättens ingredienser består ännu idag av nötfärs som blandats med äggulor, tärnade rödbetor, kapris, finhackad lök, saltgurka och tärnad potatis.

Det florerar ett antal teorier om hur rätten kom till och hur den fick sitt namn.

Teori nummer ett är att rätten fått sitt namn av Maria Kristina Lindström (1814-1869). Maria öppnade ett kafé 1834 som gick fick smeknamnet tysta Marie på grund av det lågmälda och diskreta sätt Maria skötte kaféet på. Det sägs att i lokalen som var en kombination av kafé och delikatessbutik såldes det nötfärsbiffar som anses vara förebilden för biff lindström.

Svagheten med den här teorin är att man inte funnit belägg för att Maria skulle ha drivit både kafé och delikatessbutik. Att tysta Maria var ett känt kafé i sin samtid bekräftas av att Claës Lundin i sin bok nya Stockholm från 1890 nämner kaféet men gör ingen koppling till delikatessbutik. Han använder även benämningen tysta Maria kaféer som var kaféer med bra sortiment, bra betjäning och tysta, ordentliga kunder.

Så! Ursprunget till Biff Lindström får vi nog i ärlighetens namn söka på annat håll.

Teori nummer två tar oss till Kalmar och sägs att Biff Lindström har ryskt ursprung. En teori som börjar med att kapten Henrik Lindström som var född och uppvuxen i S: t Petersburg (1831- 1910) introducerade rätten på hotell Witt i Kalmar 1862. Det ska ha gått till så att han kom till hotellet med några goda vänner. Kapten Lindström ville låta sina vänner smaka en rysk rätt tillagad som han ätit den i S: t Petersburg. Till bordet beställde kapten in de ingredienser som behövdes för att tillaga biffen. Vid bordet blandade därefter hans vänner en varsin biff efter kapten Lindströms anvisningar som därefter togs ut i köket där de stektes i smör. Det sägs att 4.e maj 1862 var det datum som Biff Lindstöm serverades i Sverige.

En händelse som talar för denna teori är att Kapten Lindstöms barnbarn, Rut Hellsten, berättade i Dagens Nyheter torsdagen den 19.e november 1970hur hon lagat Biff Lindström enligt sin morfars instruktioner. Den här teorin håller jag för ganska trolig då det bland annat finns råvaror i rätten, rödbetor, saltgurka och kapris, som på den tiden var typiskt ryska.

Det finns även en tredje och fjärde teori som säger att rätten är uppkallad efter skådespelaren och komikern Karl Gustav Lindström (1818-1893) verksam bland annat på södra teatern i Stockholm. Ytterligare information om detta påstående går inte att finna. Det verkar endast som att det är efternamnet på skådespelaren som ger oss kopplingen till maträtten.

Ytterligare en kandidat som har upplåtit sitt namn sägs vara källarmästare Lindström (1833-1910)  på den gyllene freden i Stockholm. Att han finns med i diskussionen beror troligtvis mer på att han arbetade inom restaurang under de år Biff Lindström skapades.

Avslutningsvis sägs redaktören för Nya Dagligt Allehanda, Karl Adam Lindström (1816-1885) vara upphovsmannen bakom rätten. Historien säger att han var ordinerad råbiff till lunch men hade svårt för det råa köttet. Redaktör Lindström som för tillfället befann sig på operakällaren i Stockholm rörde ihop ingredienserna och överlämnade till dåtidens källarmästare för tillagning i köket. Ett årtal när detta ska ha skett har inte gått att få fram men därmed inte sagt att historien har en viss verklighetsbakgrund

Personligen håller jag teori nummer två dvs. att det var Kapten Henrik Lindström som introducerade rätten i Sverige men riktigt säker kan man inte vara.

 

Här följer ett traditionellt recept på rätten.

Det här behöver du:

400 g             Nötfärs

1 st                Gul lök, finhackad

1½ dl             Inlagda rödbetor, hackade

2 msk             ättiksgurka, hackad

1 msk             kapris

1 tsk              Salt

2 krm             Svartpeppar

2 st                Äggulor

                      Smör att steka i

 

Så här gör du:

 

Blanda alla ingredienserna till biffen. Forma till 8 biffar och stek i smör. Servera med stekt potatis

 

Moderna tillbehör till rätten är riven pepparrot och dijonsenap.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: