Street food

Chimichurri

Kategori: Allmänt

Den här sydamerikanska grillsåsen omges av ett antal oklara teorier om hur den kom till. En teori är att såsen kommer från en Irländsk soldat som hette Jimmi McCurry som stred i Argentina för landets självständighet. Hans namn var svårt att uttala för Argentinarna. Det ledde med tiden att namnet förvanskades till namnet på den sås som vi använder idag. Vissa källor menar att såsens namn ändrades för att ära Jimmi.

 

Det finns ett antal teorier om såsens ursprung som florera. Gemensamt för alla är att de innehåller en engelskspråkig kolonisatör/soldat och en förvanskning av namnet av Argentinarna

 

De här är en perfekt kall grillsås en ljummen sommarkväll. Styrkan i chilifrukten kombinerat med den fruktiga syrligheten med limen gör att den här såsen passar perfekt till kyckling eller som kryddning i en rostad potatisrätt.

 

Det här behöver du:

1 st                Lime

2 st                Schalottenlökar

2 st                Vitlöksklyftor

1 st                Chilifrukt (spansk peppar)   

1 dl                Vitvinsvinäger                                                                 

2 dl                Olivolja

1 tsk              Salt

1 dl                Färsk oregano

1 dl                Färsk Koriander

2 dl                Färsk bladpersilja

Så här gör du:

Riv zesten av limefrukten och pressa ur saften.

Finhacka lök, vitlök och chili

Blanda med zest, limesaft, vinäger, olja och salt

Finhacka de färska örterna och blanda med övriga ingredienser.

Låt stå i kyl en timme innan den skall användas.

 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: