Currysoppa med linser
Kategori: Allmänt
Curry behöver inte alltid vara stark utan huvudsaken är att den är aromatisk, och den här soppan tar fasta på det. Jag använder i stort sett aldrig färdigköpta curryblandningar utan väljer ut kryddor beroende på vilka övriga ingredienser jag använder i just den rätten, och här blev det framför allt sådana som passar fint tillsammans med rotfrukter. I största möjliga mån använder jag hela kryddor som är mycket mer aromatiska än malda.
Det här behöver du:
1 st. Gul lök, finhackad
1 st. Morot, ½ cm stora bitar
1 st. Vitlöksklyfta, krossad
1 st. Stjälk blekselleri, skivad i cm stora skivor
2 st. Tomater, skållad, skalade och grovhackade
1 dl Röda linser
1 msk Citronsaft
1 l Grönsaksbuljong
2 msk Rapsolja
2 msk Skirat smör
Kryddblandning
2 msk Koriander
21/2 cm Kanel
3 st. Kryddnejlikor
1/2 msk Spiskummin
1/2 msk Kardemumma
1/2 tsk Svartpeppar
0,5 tsk Torkad chili
1/2 tsk Ingefära
2 tsk Gurkmeja
Garnering
Strimlad bladpersilja
Citronzest
Så här gör du:
Börja med att mortla eller kör kryddblandningen slät i en kryddmixer.
Fräs lök, morot, blekselleri och vitlök i smör och oljeblandningen tills de blir mjuka. De får inte ta färg. Det hela tar ca: 5 minuter.
Tillsätt kryddblandningen och låt den fräsa med i någon minut.
Tillsätt tomat, citronsaft, grönsaksbuljong och linser.
Låt soppan koka under lock i ca: 20 minuter eller tills det att linserna har blivit mjuka.
Smaka av med salt. Garnera med persilja och citronzest.