Street food

Currysoppa med linser

Kategori: Allmänt

Curry behöver inte alltid vara stark utan huvudsaken är att den är aromatisk, och den här soppan tar fasta på det. Jag använder i stort sett aldrig färdigköpta curryblandningar utan väljer ut kryddor beroende på vilka övriga ingredienser jag använder i just den rätten, och här blev det framför allt sådana som passar fint tillsammans med rotfrukter. I största möjliga mån använder jag hela kryddor som är mycket mer aromatiska än malda.

 


Det här behöver du:

 

1 st. Gul lök, finhackad

1 st. Morot, ½ cm stora bitar

1 st. Vitlöksklyfta, krossad

1 st. Stjälk blekselleri, skivad i cm stora skivor

2 st. Tomater, skållad, skalade och grovhackade

1 dl Röda linser

1 msk        Citronsaft

1 l  Grönsaksbuljong

2 msk           Rapsolja

2 msk           Skirat smör

 

Kryddblandning

 

2 msk Koriander

21/2 cm Kanel

3 st. Kryddnejlikor

1/2 msk Spiskummin

1/2 msk Kardemumma

1/2 tsk Svartpeppar

0,5 tsk Torkad chili

1/2 tsk      Ingefära

2 tsk Gurkmeja

 

Garnering

 

Strimlad bladpersilja

Citronzest

 

Så här gör du:

 

Börja med att mortla eller kör kryddblandningen slät i en kryddmixer.

Fräs lök, morot, blekselleri och vitlök i smör och oljeblandningen tills de blir mjuka. De får inte ta färg. Det hela tar ca: 5 minuter.

Tillsätt kryddblandningen och låt den fräsa med i någon minut.

Tillsätt tomat, citronsaft, grönsaksbuljong och linser.

Låt soppan koka under lock i ca: 20 minuter eller tills det att linserna har blivit mjuka.

Smaka av med salt. Garnera med persilja och citronzest.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: