Street food

Biff Rydberg "classic"

Kategori: Allmänt

 

Kan man döpa en maträtt efter ett hotell? Tydligen går det alldeles utmärkt

Det sägs att rätten skapades av den franske hotelldirektören Jean-FrancoisRègis Cardier, (morfar till den svenske designern Carl Malmsten) kring 1860. Rätten skapades troligtvis till Abraham Rydbers ära. Han var en rik grosshandlare som testamenterat en summa pengar till Stockholms grosshandlarförening. Den ursprungliga tanken var att man skulle uppföra ett Hôtel-de-ville dvs ett statshus. Och inte ett hotell. Nu blev det ett hotell och om missförståndet berodde på dåliga språkkunskaper eller en stark vilja att få till stånd ett vattenhål på Gustav Adolfs torg. Det kan vi bara spekulera i.

Hotellet revs 1914 för att lämna plats åt skandinaviska banken. Hotell Rydbers entréportal finns idag vid Millesgårdens gamla entré.

 

Biff Rydberg ”Classic”

   

Det här behöver du:

½ kg              Oxfilé, gärna från huvud eller spets.

1 st                Gul lök, finhackad

6 st                Medelstora råa skalade potatisar ½ cm stora tärningar

1 msk             Hackad persilja

2 msk             Smör

                      Worchestersås

                      Salt

 Så här gör du:

Skär oxfilén i cm stora tärningar. Stek potatisen i smör på medelhög värme (6-7 på spisen) tills den blivit mjuk inuti och lätt brynt utanpå.

Lägg mot slutet av stekningen i den finhackade löken. Låt löken steka med några minuter.

Salta köttet. Bryn hastigt så köttet får färg men behåller sin rosa kärna. (rosa inuti). Lägg upp på varma tallrikar. Potatis på ena sidan och kött på den andra. Strö över den hackade persiljan och avsluta med ett par stänk worchestersås

 Att servera ägg till en Biff a la Rydberg är trams och tokerier. Vill man absolut ha ett ägg med i sin rätt gör man nog bäst i att laga en pytt i panna.

 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: