Kyckling Vindaloo
Kategori: Allmänt
Kyckling Vindaloo är ökänd för att vara en het och kryddstark maträtt. Rätten skapades av Portugiser i Goa, som för 450 år sedan var huvudstad i Portugisiska Indien . Det portugisiska namnet på en rätt som innehöll kryddblandnig, vinäger och vitlök är just pollo em vinha de alhos (Vindaloo).
Här följer mitt förslag på en Kyckling Vindaloo som jag åt den i Paddington i helgen.
Det här behöver du:
1 kg Kycklinglår, urbenat.
Kryddblandning
6 st Gröna kardemummakapslar
3 st Chilifrukter, torkade
10 cm Kanel
1 tsk Svartpeppar
1 tsk Kryddnejlika
1 tsk Kummin
½ tsk Koriander
½ tsk Gurkmeja
¼ tsk Fänkålsfrön
80 ml Röd vinäger
1 msk Balsamvinäger
80 ml Matolja
2 st Gula lökar, tunt skivade
10 st Vitlöksklyftor, krossade och skivade
5 cm Ingefära, tunt skivad
3 st Tomater, skållade och skalade
1 tsk Muscavadosocker eller farinsocker
Börja med att göra kryddblandningen. Mixa eller mortla alla ingredienserna.
Skär kycklingen i 2 cm stora bitar. Blanda med kryddblandningen och vinägern. Låt blandningen så i kyl ca: tre timmar innan den används. Den kan även utan problem stå och smaka till sig över natten.
Värm oljan i en tjockbottnad kastrull. Stek löken tillsammans med sockret tills löken har fått en mörk färg och är på gång att karameliseras. Sänk värmen och blanda ner vitlök och ingefära. Dessa båda ingredienser får inte ta färg. Fräs bara ett par minuter.
Tillsätt därefter kycklingen och vindalookryddblandningen som den legat i. Blanda runt alla ingredienser och låt steka i ett par minuter. Slå på vattnet, lägg på locket och låt det hela koka på låg värme i ca: 1,5 timme. Smaka av med lite salt och eventuellt en kycklingbuljongstärning. Det beror på vilken kvalité vi lyckas få på kycklinglåren vi använder. Servera med Basmatiris och nanbrör om ork finns att baka dessa.