Street food

Lite "rub" Till sommargrillningen

Kategori: Allmänt

En rub är en kryddblandning. Till skillnad från klassikern marinad så innehåller en rub bara torra ingrediensee. Kryddblandningen skall så att sägas maseras in i råvaran. (se engelskan rub it in)) Efter man har gjort detta så bör råvaran ligga och dra till sig minst 1 timme.
En tumregel är att det går åt ca: 2 msk rub till 1 kg kött. Tar vi det ytterligare ett steg så beräknar man att en portion bör ligga mellan 150g - 200g. Så tänk på detta då ni gör era kryddblandningar. Gör inte för mycket. Rub är en färskvara som kommer bäst till sin rätt om den görs vid varje grilltillfälle. Rub görs med fördel av torkade kryddor. De färska innehåller för mycket vätska.






Vitlöksrub

Det här behöver du:

1 tsk  finhackad vitlök
½ tsk chiliflingor
1 tsk  rosmarin
1 tsk  timjan 
1 tsk  dragon
1 tsk  salt

Så här gör du:

Blanda allt  och mortla eller mixa till grovkornig konsistens.


Kycklingrub

Det här behöver du:

1 krm  grovmalen svartpeppar
½ tsk  vitlök
1 tsk   muscavado- eller farinsocker
½ msk paprikapulver 
2 krm  cayennepeppar
1 tsk   dragon
½ tsk  spiskummin
½ tsk  salt

Så här gör du:

Blanda allt och mortla eller mixa till grovkornig konsistens.


Fläskkött

Det här behöver du:

1 tsk  rosmarin
1 tsk  salvia
1 tsk  ingefära
2 krm vitpeppar
½ tsk salt
½ tsk socker
½ tsk vitlökspulver

Så här gör du:

Blanda allt och mortla eller mixa till en slät konsistens.


Allaround

Det här behöver du:

2 msk  muscavado- eller farinsocker
1 tsk  flingsalt
2 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
1 krm svartpeppar
½ tsk lökpulver
½ tsk vitlökspulver
1 tsk oregano

Så här gör du:

Blanda allt och mortla elller mixa till en grovkornig konsistens.

Kommentarer

  • Anonym säger:

    Dessa gillas av oss i Forsbacka! Tackar å bugar.

    2012-06-10 | 18:54:52

Kommentera inlägget här: