Street food

Rogan Josh

Kategori: Allmänt

 

 

Rogan Josh har fått sitt namn efter den mättade röda färgen. Den kommer av de mängder av malda röda pepparfrukter som ingår i rätten.

Den som vill behålla den vackra röda färgen med inte ha så stark/het smak, kan ersätta en del av pepparfrukterna med röd paprika.

Det finns en mängd olika recept på Rogan Josh. Det här receptet är antagligen ett av de enklare att laga.

Rogan Josh serveras oftast med indiskt naan bröd eller ris. Rätter med gröna bönor eller äggplanta passar bra som tillbehör.

 

 

Det här behöver du:

 

900 g                  Benfritt lammstek, skuren i 2 ½ cm stora kuber

4 st.                      Gula lökar, medelstora, finhackade

8 st.                      Vitlöksklyftor, krossade

5 cm                    Ingefära, finhackad

6 msk                 Yoghurt, naturell

3 dl                       Vatten

1 ½ dl                Rapsolja

 

Kryddblandning

 

10 st.                   Kardemummakapslar

2 st.                      Lagerblad

6 st.                      Kryddnejlikor

10 st.                   Svartpepparkorn

2 ½ cm              Kanelstång

1 tsk                    Koriander, mald

2 tsk                    Spiskummin

4 tsk                    Paprikapulver

2 st.                      Röda chilifrukter, torkade

2 tsk                    Salt

½ tsk                  Garam Masala

 

Garam Masala

 

1 msk                 Kardemummafrön

5 cm                    Kanelstång

1 tsk                    Spiskummin

1 tsk                    Kryddnejlikor

1 tsk                    Svartpeppar

¼                           Normalstor muskotnöt

 

Så här gör du:

 

Börja med att mixa kryddblandningen i en kryddmixer eller en i en mortel. Värm oljan i en stor kastrull. Bryn köttet, ta ur det ur pannan och lägg det åt sidan.

Tillsätt kryddblandningen och låt den ”svettas” i ca: 1 minut. Lägg därefter i löken och låt det hela steka i 5 minuter.

Lägg i det brynta köttet. Tillsätt yoghurten skedvis, varje sked yoghurt skall absorberas upp av köttet innan nästa sked tillsätts..

När all yoghurt har absorberats och köttet fått koka i 4-5 minuter då tillsätter ni vattnet.

Lägg på ett lock och sänk värmen till 2 (1-10) på spisen. Låt det hela koka i 1 ½ timme. Efter 1 timme tar ni av locket, höjer värmen och låter på så vis överflödig vätska koka bort.

Strö över och blanda runt Garam Masala strax innan maten skall serveras.

 

 

 

 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: