Street food

Kefta Tagine Bil Beid

Kategori: Allmänt

 

 

Det här är en Marockansk rätt som både lagas och serveras ur en taijin. Som enda tillbehör till den här rätten serverar vi bröd för att på så vis få i oss det mesta av den goda och kryddintensiva såsen.

 

 

Det här behöver du:

500 g                   Lammfärs, går utmärkt att ersätta med ex. nöt el kalvfärs.

1 st                      Gul lök, finhackad

2 st                      Vitlöksklyftor, krossade

2 msk                   Matolja

4 st                      Ägg

 

Kryddblandning.

1 tsk                      Koriander

½ tsk                      Cayennepeppar

½ tsk                      Torkad riven ingefära

1 tsk                      Rostad kummin, stek 1 minut i het panna.

1 tsk                       Paprikapulver, medium het.

2 tsk                      Salt

 

Sås

2 msk                      Matolja

1 st                      Gul lök, finhackad

2 st                      Vitlöksklyftor, krossade

2 tsk                      Spiskummin

½ tsk                      Kanel, mald

1 tsk                      Paprikapulver, mild

800 g                      Krossade tomater

2 tsk                      Harissa

4 msk                      Gräslök

Salt                                            Jag använde ½ tsk

Socker                                            Jag använde 2 tsk

Rödvinsvinäger                      Jag använde 2 tsk

 

Så här gör du:

 

Börja med att blanda färsen med lök, vitlök, matolja och kryddblandningen.

Ställ färsen i kylen.

 

Värm matoljan, fräs lök och vitlök. Tillsätt de torra kryddorna låt dessa steka med i en minut så de eteriska oljorna i kryddorna hinner utvecklas. Tillsätt tomater och koka med lock i 1,5 timme på låg värme (effekt 2 på en skala 1-10).

 

Rulla ”köttbullar” ca: 20 g styck av färsen. Lägg dessa samt gräslöken i såsen efter ca: 1 timmes kokning. Smaka av med salt, socker och vinäger.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: