Kefta Tagine Bil Beid
Kategori: Allmänt
Det här är en Marockansk rätt som både lagas och serveras ur en taijin. Som enda tillbehör till den här rätten serverar vi bröd för att på så vis få i oss det mesta av den goda och kryddintensiva såsen.
Det här behöver du:
500 g Lammfärs, går utmärkt att ersätta med ex. nöt el kalvfärs.
1 st Gul lök, finhackad
2 st Vitlöksklyftor, krossade
2 msk Matolja
4 st Ägg
Kryddblandning.
1 tsk Koriander
½ tsk Cayennepeppar
½ tsk Torkad riven ingefära
1 tsk Rostad kummin, stek 1 minut i het panna.
1 tsk Paprikapulver, medium het.
2 tsk Salt
Sås
2 msk Matolja
1 st Gul lök, finhackad
2 st Vitlöksklyftor, krossade
2 tsk Spiskummin
½ tsk Kanel, mald
1 tsk Paprikapulver, mild
800 g Krossade tomater
2 tsk Harissa
4 msk Gräslök
Salt Jag använde ½ tsk
Socker Jag använde 2 tsk
Rödvinsvinäger Jag använde 2 tsk
Så här gör du:
Börja med att blanda färsen med lök, vitlök, matolja och kryddblandningen.
Ställ färsen i kylen.
Värm matoljan, fräs lök och vitlök. Tillsätt de torra kryddorna låt dessa steka med i en minut så de eteriska oljorna i kryddorna hinner utvecklas. Tillsätt tomater och koka med lock i 1,5 timme på låg värme (effekt 2 på en skala 1-10).
Rulla ”köttbullar” ca: 20 g styck av färsen. Lägg dessa samt gräslöken i såsen efter ca: 1 timmes kokning. Smaka av med salt, socker och vinäger.